Fykan

- en plats nära havet

Intervjuer

Flera av intervjuerna är på rätt stora. Ha tålamod när du klickar så startar de upp så småningom.

Iréne Strannegård berättar

Iréne är dotter till Knut Karlsson som är född på Fykan. Intervjuerna är gjord i Åsa den 19 och 20 september 2008. Tid 45:00 och 27.00.
Klicka här för attt lyssna på första intervjun
och här för att lyssna på den andra.

Sonja Arvidsson och Irma Efraimsson berättar

Jan Leyon pratar med Sonja Arvidsson och Irma Efraimsson vars släktingar bott på Fykan. Klicka här
Sonja och Niljs Bohlin berättar

om sina minnen från Fykan. Sonja och Nils bodde fram till för några år sedan på Ramsviks Övergård. Inspelningen är gjord den 27 oktober 2008.För att lyssna på inspelningen klicka här.
Vill du se bilderna Sonja sitter och bläddrar i klicka här.

Jan Leyon läser ur

en anteckningsbok som förts vid samtal från kafferep hos Leyons där Filip, William och Jenny varit gäster.

Första inspelningen där det bland annat berättas om torpet där Viktorias far är född och fyra av syskonen Karlsson föddes. Vi får även hör om sillfisket förr i tiden. Tid 4:04. Klicka här.

Andra inspelningen är nedtecknad 8 mars 1981 av Claes Leyon och handlar bland annat om isflottning på Fykan. Tid 1:20. Klicka här.

Tredje inspelningen om transporter ut till Fykan, syskonens Karlssons föräldrar, om sillfisket, hummerfiske och skeppshaverier vid Fykan. Tid 2:26. Klicka här.


Jan intervjuar Jan

Jan Leyon berättar om egna radioutsändningar på Fykan, fisket tillsammans med Filip, Hammarstupet och hur stormen tog den nybyggda bryggan nedanför sjöboden. Tid 27.51. Klicka här.


Claes Leyon berättar

Den 5 oktober 2008 berättade Claes Leyon om sina minnen och intryck från barndomens somrar på Fykan. Vi får höra en hiskelig fiskehistoria om när Bengt Leyon med dödsfarakt i 15 m/s kastar sig i vågorna och fångar en rocka på 75 kg med en yxa.

Klicka här för att lyssna på första delen
och här för del två.


Eva Rehnbergs berättelse

om sina barndomsminnen från Fykan. Eva Rehnberg är dotter till Emy. Emy är dotter till Johan som var en av barnen på Fykan och bror till Jenny, William och Filip.

För att läsa berättelsen klicka här..


Intervju med William och Jenny Karlsson

I september 1982 intevjuade Dan-Erik Mattson William och Jenny på Fykan. William berättar bland annat om Mor Lenas stuga vid Sotenkanlalen. På bilden syns William med brodern Knut sittandes uppe vid potatisodlingen.

För att lyssna på inspelningen klicka här.


Intervjuer med Albert Johansson

Irené och Lasse Strannegård och Stig Bornström gjorde 1993 en intervju med Albert Johansson. Albert har som ung bott i Kastestugan och har en hel del att berätta om livet på Fykan och Ramsvik.
Klicka här för attt lyssna på första intervjun och här för att lyssna på den andra.

 

 

© 2008 - Strannegård
Design av Kristian Löfvenholm